preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 
 

 

 

Škola za život

Sadašnje vrijeme

Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 3. 2012.

Ukupno: 638024
Danas: 25
vijesti

Dan broja Pi

I ove godine smo proslavili Dan broja Pi 14. ožujka 2024. Bili smo vrlo
kreativni te smo povezali matematiku s umjetnošću. Petaši su crtali dugine
krugove, a šestaši Pi gradove. Učiteljica matematike Marijana nas je
počastila s mini PIzzama koje je napravila za nas. Također, napravili smo
prezentaciju o broju Pi u Canvi, slagali smo Pi puzzle i riješili smo 3-1-4 PI
DAY CHALLENGE.
Link na album naših aktivnosti:
https://photos.app.goo.gl/mw7c7PJohUijYjSb9
Prezentacija o broju Pi:
https://www.canva.com/design/DAF_fx2DjJM/d2Md4HVQt7OVKKGSL7qSaw/
edit?utm_content=DAF_fx2DjJM&utm_campaign=designshare&utm_medium
=link2&utm_source=sharebutton

Učenici 5.a, 5.b, 6.a, 6.b razreda i učiteljica matematike Marijana Pili

  :: opširnije :: 


objavio: Ana Hribar Beluhan  datum: 2. 4. 2024. 18:05

Posjet učenika OŠ Pušća načelniku Općine Pušća

U sklopu izrade projekta „Mogućnosti razvoja poljoprivrede na području Općine Pušća“ manja skupina učenika naše škole bila je 7.3.2024. na radnom sastanku u prostoru Općine Pušća gdje nas je ugostio načelnik gosp. Filip Bernardić.

Na početku sastanka ukratko smo predstavili naš projekt. Da bismo što uspješnije proveli naš projekt, zamolili smo gosp. načelnika da nas upozna s osnovnim značajkama poljoprivredne proizvodnje našeg zavičaja. Između ostalog, saznali smo da je na području naše Općine trenutno registrirano otprilike četrdesetak OPG-ova na kojima se ljudi bave tovom junadi, vinogradarstvom i vinarstvom, proizvodnjom bučinog ulja i proizvoda od buča, prodajom mlijeka i mliječnih proizvoda, uzgojem cvijeća, pčelarenjem i sl.

Problemi s kojima se susreću naši poljoprivrednici su raznoliki: od prirodnih nepogoda, usitnjenosti i raštrkanosti oranica, gospodarske razvijenosti Općine zbog koje poljoprivrednici ostvaruju manje bodova prilikom prijave na razne fondove do netolerantnosti dijela sumještana za poljoprivrednu proizvodnju.

Približno 2/3 naših OPG-ovaca uspijeva dio svojih proizvoda plasirati na kućnom pragu. Općina u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima podržava rad OPG-ova. U planu je izrada online platforme pomoću koje bi se lokalni proizvođači lakše oglašavali i pronalazili put do kupaca.

Starosna struktura naših poljoprivrednika je raznolika. Prevladavaju poljoprivrednici zrelije i starije dobi, ali ima naznaka da će neke od njih naslijediti njihova djeca i unuci. Među navedenima je i dio učenika koji sudjeluju u ovom projektu. U tom smislu Općina će u proračunu za iduću godinu osigurati sredstva za stipendiranje učenika i/ili studenata koji će se opredijeliti za deficitarna zanimanja, među kojima su sigurno i ona iz sektora poljoprivrede.

Svjetlana Tucman i Franjo Percela

 

  :: opširnije :: 


objavio: Ana Hribar Beluhan  datum: 12. 3. 2024. 08:47

Projekt „Geology is all around us“

Tijekom ove školske godine naša mala skupina darovitih učenika uključila se u međunarodni eTwinning projekt pod nazivom „Geology is all around us“. U navedenom projektu zajedno s nama iz Hrvatske sudjeluju učenici OŠ Čučerje, a iz Slovenije učenici iz Bohinjske Bistrice i Maribora.

Učenici će tijekom jednogodišnjeg projekta uočiti važnost geologije kao znanosti u svakodnevnom životu. Pomoću NASA-inog programa Sally Ride EarthKAM učenici će snimati posljedice geohazarda (poplave, klizišta, potresi) na površini Zemlje. Učenici će na terenu prepoznavati i fotografirati znakove nastanka klizišta i predlagati preventivne mjere kojima mogu smanjiti doprinos stvaranju klizišta i zaštititi nekretnine u zavičaju. Sudionici projekta će izraditi protokol u kojem će definirati što treba napraviti u kućanstvu, školi i u lokalnoj zajednici u slučaju poplave, klizišta i potresa. Učenici će steći osnovne vještine preživljavanja u prirodi kao npr. pronalazak pitke vode i hrane. Jedan od ciljeva projekta je i uočavanje važnosti smanjenja udjela CO2 u atmosferi te smanjenje mogućnosti nastanka klizišta. U tu svrhu sudionici projekta simbolično će posaditi barem jedno drvo u kućanstvu, školi i lokalnoj zajednici.

Nakon što smo prije nekoliko mjeseci posjetili Rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu i vidjeli gdje studiraju, htjeli smo vidjeti gdje i na koji način rade školovani geolozi.

Kako bismo saznali navedeno, zajedno s prijateljima i partnerima u projektu iz OŠ Čučerje dana 1.3.2024. posjetili smo Hrvatski geološki institut (HGI) u Zagrebu. Tijekom posjeta navedenom Institutu pridružili su nam se i učenici koji od ove nastavne godine u OŠ Pušća pohađaju izvannastavnu aktivnost pod nazivom „Geološka skupina“.

Na početku našeg jednoipolsatnog druženja imali smo prilike vidjeti laboratorije u kojima geolozi različitim metodama proučavaju sastav i svojstva stijena. Saznali smo kako se izrađuju izbrusci, a od svih uređaja najzanimljivije nam je bilo vidjeti elektronski mikroskop.

Predavanje i radionicu o geologiji općenito, osnovnom geološkom terenskom priboru, geološkim kartama, mineralima, fosilima i stijenama održao nam je dr. sc. Damir Palenik.

Učenici su raznim pitanjima aktivno sudjelovali u radu, a osobito su bili impresionirani viđenim primjercima minerala, stijena i fosila. Nekima se posebno svidjelo proučavanje raznih uzoraka i izbrusaka pod lupom.    

Ovim putem svi učenici zahvaljuju Hrvatskom geološkom institutu na ukazanom gostoprimstvu i vrijednoj donaciji geoloških karata. Zahvalni smo dr. sc. Aniti Grizelj na pomoći prilikom uspostave kontakta s Hrvatskim geološkim institutom, dr. sc. Jasmini Martinčević Lazar na predavanju o metodama proučavanja stijena i razgledu laboratorija te Jasminki Martinjak, dipl. ing. geol. na angažmanu povezanom s donacijom geoloških karata za naše školske zbirke.

Posebnu zahvalnost izražavamo dr. sc. Damiru Paleniku na organizaciji povezanoj s našim dolaskom na HGI te izvrsno održanom predavanju/radionici prilagođenima uzrastu učenika.

Učenike OŠ Čučerje pratila je učiteljica geografije Valentina Benc, a učenike OŠ Pušća učitelj geografije Franjo Percela.

Franjo Percela

Foto-galerija

  :: opširnije :: 


objavio: Ana Hribar Beluhan  datum: 10. 3. 2024. 11:44

Obavijesti roditeljima o upisima djece u 1.r. OŠ

Online upisi u 1. r. OŠ

Obavijest o upisu djece u 1.r. OŠ

Obavijest o rasporedu pregleda za 1.r.OŠ

  :: opširnije :: 


objavio: Ana Hribar Beluhan  datum: 15. 2. 2024. 13:51
» Arhiva naših vijesti    
 


E-dnevnik

e-Dnevnik za učenike:

e-Dnevnik za učitelje:


 
  RASPORED ŠKOLSKOG ZVONA
1. 8.00 - 8.45
2. 8.50 - 9.35
3. 9.50 - 10.35
4. 10.55 - 11.40
5. 11.45 - 12.30
6. 12.35 - 13.20
7. 13.25 - 14.10
8. 14.15 - 15.00
9. 15.05 - 15.50

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Dnevni tisak
 • Večernji list
 • Jutarnji list
 • Narodne novine
 • Bug
 • Enter

Učenici

Učitelji

Općenito

Roditelji


 


 


Učilica


Hlapićev portal


Wiki-dveri


FKVKZ


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju